This page has moved to a .

Bu Blogda Ara

21 Ekim 2013 Pazartesi

Oyunlarda Hile Kullanmak Caiz midir?




Bu soruyu bir imama sorsaydım alacağım yanıt kesinlikle "caiz değildir" olacaktı. Neden mi çünkü hiçbir dinde  hile, hurda, dolandırıcılık, sahtekarlık, kolay yoldan kazanç tanrının hoşuna gitmez. 

Neyse ki Gamer lar başka tanrılara inanıyorlar. Onlar için tanrı zevk alarak oynadıkları oyunları yapanlar ve bu tanrılar bizlere oyunların hilelerini de beraberinde veriyorlar.

Şahsen oyun oynarken hile kullanmayan bir insanım. Bazen kullanmak eğlenceli olsa da yinede kullanmayı sevmiyorum. Ama ya kullanmak gerekiyor sa?

Bu sorunun cevabı kolay. Bazı oyunlar insanın siniri o kadar bozuyor ki (Commandos gibi) hile kullanmak bazı yerlerde farz oluyor artık. Tüm oyunu hile kullanmadan bitirdikten sonra hile açmak bence en eğlenceli sistem. Örneğin GTA yı ele alalım. oyunu bitirdikten sonra yeniden başlayıp gerekli hileleri yazıp oyunu oynamak ayrı bir eğlenceli oluyor. Polis katliamı yapıyorsun ama polis seni aramıyor. Oyun içinde erişilmesi zor yada oyun içerisinde olmayan silahları elde etmek ve onlarla etrafa terör saçmak ta işin eğlenceli yanlarından. 

Ya işin eğlenceli olmayan tarafına gelirsek. Online oyun oynayan arkadaşlar için hiçte eğlenceli olmuyor. Her ne kadar oyunun yapımcıları hile programları ve buglar için önlemler alsalar da yinede önünü alamıyorlar. çünkü her geçen gün yeni bir program ve yeni bir hile yazılımı çıkıyor.

Zamanın da Counter Strike oynayan arkadaşlar bilirler. Wallhack programları oyunu online halde oynamaktan nefret ettirmişti. Serverlar önlemek için yetersizdi ve adminler hile kullanmayan çok iyi youncuları bile cezalandırıyorlardır.

Player: Admin beni neden banladın.
Admin: Duvar arkasından adam vurdun.
Player: İyi de ses dinledim vurdum.
Admin: bende ses dinliyorum ama ordan hiç adam vurmadım.

gibi saçma yanıtlara insanları oyundan soğutuyorlar açtıkları account için kastıkları herşeyi saçma birşeyden kaybediyorlardı.

Sonra Ultima Online da başladı bu furya. Macro Programları speed hack ler vs vs. speed hack yapan kullanıcının hile kullandığını anlamak zordu. çünkü TAB tuşuna sürekli olarak arka arkaya basarsan koşerken lagdan dolayı ekran atlaya atlaya gidiyordun ve buda speed hack gibi gözüküyordu ve bunun sonucuda ağır oldu. İnsanların aylarını verip gece gündüz kastığı karakterler adminler yüzünden bir anda silindi banlandı.

Peki buna dur diyebilen olmadı mı? Blizzard bu olaya son noktayı koydu fakat başka yerden patlak verdi. Bu seferde hile programlarından değil Oyun içerisindeki hataları sömüren çakal kullanıcılar bu hataları sömürdüler.Sonuç yine aynı oldu bu kullanıcılar yakalandı banlandı fakat o ana kadar oyuncuları çileden çıkardılar. 

Şimdi ki durum nasıl. Günümüzde birçok firmanın bunun için önlemi olsada hala bazı hile programları online oyunlarda kullanılıyor. Örneğin Wepla'da dota oynayan birçok kişi MH programı kullanıyor -ki Wepla bunun için güzel bir hile yakalama sistemi geliştirmiş olmasına karşın. Metin 2 de durum pek iç açıcı değil. Hatta ve hatta cheating death kullanarak Facebook oyunlarında bile hile yapabiliyorsunuz.

Kısacası Oyun oynamanın amacı sadece eğlenmek içindir. Hile kullanmak (online oynanan ve para ödenen oyunlar bu kısma hariçtir) eğlenceyi daha da arttırır. 

2 yorum:

  1. mesela ben avatria oynuyorum ama oldum yok hile yapsam günaha girer miyim yani bunda karşıya kötülük yapmıyorsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayara karşı yapılan hileler caizdir. yapay zeka canlı bir valık olmadığı için hile yapabilirsin.

      Sil